Позиция на “Движение България на гражданите” за подкрепа на протеста на 4 септември

DSC06025

„Движение България на гражданите“ изразява своята солидарност с протестиращите вече над 80 дена български граждани.

Правителството на Пламен Орешарски допусна много управленски грешки, за които единственият морален изход е поемането на отговорност и подаването на незабавна оставка. Правителство с толкова ниска обществена подкрепа не е в състояние да проведе крайно необходимите за страната реформи в сфери като икономиката, съдебната система, здравеопазването, образованието и професионализирането на държавната администрация.

Назначенията, на които станахме свидетели в последните месеци ни убедиха, че няма промяна. Това управление също обслужва единствено тесен кръг корпоративни и олигархични интереси, вместо това, за което техните избиратели са гласували – обществения интерес. Воденото от Пламен Орешарски правителство няма необходимата легитимност, за да продължи да ръководи страната.

Солидаризираме се с протеста и срещу тези партии, които в последните месеци доказаха, че казаните думи нямат тежест, че идеологически противници влизат в задкулисни договорки, за да запазят властта на всяка цена. Смятаме, че България има нужда от нов политически ред, и призоваваме управляващите, ако искат да запазят и собственото си достойнство, и достойнството на нацията, да се вслушат в гласа на българските граждани.

Призоваваме всички наши симпатизанти в сряда, 4 септември, да се присъединят към протеста още в 8 сутринта пред Народното събрание и да изразят там желанието си за незабавна оставка на правителството и предсрочни избори.