Политическа декларация

Политическа декларация на ПП „Движение България на гражданите“

Обединени в името на свободата, на отговорността и на справедливостта и водени от вярата, че е време за нова политика, която да превърне живота на хората, а не думите на политиците в мяра за успеха на едно управление, ние създаваме нова дясна и демократична политическа партия „Движение България на гражданите”.

  • „Движение България на гражданите“ е амбициозен политически проект.

Нашата цел е не просто да участваме в българската политика, да присъстваме в парламента, в правителството и в местната власт.

Нашата цел е да станем водеща политическа сила и да наложим каузата „да върнем България на гражданите“ като кауза на цялото българско общество.

  • „Движение България на гражданите“ е дългосрочен политически проект.

Ние не правим партия за един или два мандата, а политическа сила, която да остане и след нас. Затова няма да се отклоним от нашите ценности и няма да влизаме в безпринципни договорки. Само така може да съхраним и да увеличаваме общественото доверие.

  • „Движение България на гражданите“ е граждански политически проект.

Ние няма да станем част от политическия и икономическия картел, който управлява България днес. Ние ще бъдем автентичен изразител на интересите на хората и ще говорим с техния глас.

  • „Движение България на гражданите“ е екипен политически проект.

Той не е създаден, за да обслужи един или друг лидер, както всички партии на прехода. Гордеем се, че можем да излъчим силен лидер, но не по-малко се гордеем с това, че умеем да изграждаме компетентни и мотивирани екипи, подчинени на кауза, а не на отделна личност.

Ние създаваме нова политическа партия, защото се убедихме, че популизмът не е в състояние да формулира нито национална кауза, нито политики в интерес на обществото. И че отказът на съществуващите партии от последователно и принципно политическо поведение превърна цялата партийна система в картел, в който всички явно или тайно са във властта, а в опозиция остават гражданите.

Затова днес, в деня на нашето учредяване, ние ясно заявяваме политическите си приоритети, за да дадем на хората критерий, чрез който да оценяват политическите ни действия утре:

1. Да превърнем България в страна на икономически растеж. Нивото на бюджетния дефицит не е единственият показател за успеха на едно управление. Не по-малко важна е способността му да изведе страната от икономическия застой и да осигури устойчив растеж, високи доходи и европейско качество на живот.

2. Да започнем ефективна борба с бедността. Време е държавата да поеме ясна отговорност за справянето с болезнените социални проблеми.  България не заслужава да бъде най-бедната страна в Европа.

3. Да инвестираме приоритетно в образование и здравеопазване. Защото само една образована и здрава нация може да преодолява кризите, да се справи с демографския срив и да си поставя и постига амбициозни цели.

4. Да направим България страна, с която се гордеем. Това означава да съхраним нашата природа, да възродим българската духовност и култура, да върнем силата на институциите и гражданския контрол върху тях.

Не се страхуваме да се изправим срещу политическия картел и икономическите монополи, срещу компроматите и лъжите, срещу агресията и апатията. Затова ще се явим самостоятелно на предстоящите парламентарни избори и ще дадем най-после шанс на хората да гласуват за истинска алтернатива на порочния модел на управление, да гласуват за себе си.

Вярваме в доброто и знаем, че само с добри средства можем да постигнем добрите цели. Затова след изборите ще изградим честно и ориентирано към гражданите правителство, за да извадим страната ни от блатото на популизма и да не допуснем да се върне към левите експерименти.

Време е гражданите да си вземат държавата обратно.

И да я направят свой истински дом.

Политическата декларация е приета с пълно единодушие от Учредителното събрание на ПП„Движение България на гражданите“ на 1 юли 2012 г.

Advertisements

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s