Декларация на националния съвет на „Движение България на Гражданите“

logo-bng

През последните седмици хиляди българи излязоха на улицата, за да изразят своето недоволство, своята обида и своя гняв. Конкретната причина за протестите на хората са непосилните и често необосновани сметки за ток и парно. С тези протести обаче те ясно изразиха и цялостното си отношение към четиригодишното управление на ГЕРБ.

За четири години правителството на премиера Борисов, заедно с мнозинството на ГЕРБ, ясно показа, че няма намерение да защити хората от монополите. Нещо повече, през целия си мандат настоящото управление води политика на целенасочена подкрепа на монополите и потъпкване на правата на гражданите.Това е основната причина за задълбочаването на икономическата криза.

Хилядите хора, които участваха в протестите от последните дни, ясно изразиха своята воля. Тя е, че правителството на премиера Борисов и ГЕРБ трябва да си ходят. „Движение България на гражданите“ подкрепя това искане. Опасяваме се, че премиерът за пореден път се опитва да избяга от отговорност, като прехвърли вината за собствения си провал върху своите подчинени. Опасяваме се, че, в паниката си и в желанието си на всяка цена да запазят властта, управляващите ще се опитат да фалшифицират изборите.

Настояваме г-н Борисов незабавно да подаде оставка като министър-председател. Настояваме президентът Росен Плевнелиев да започне политически консултации за излизане от острата политическа криза и да назначи служебно правителство, което да организира и проведе честни и свободни избори.

Заявяваме, че в този тежък за страната момент „Движение България на гражданите“ е готово да поеме политическата отговорност за управлението на страната.

Ние сме убедени, че щетите от популизма и некомпетентността на ГЕРБ не могат да бъдат поправени от БСП. Готови сме да съставим компетентно и социално отговорно дясно правителство, което да изведе страната от тежката ситуация, в която я постави управлението на премиера Борисов. Въпреки всичко, което ГЕРБ направи, за да компрометира десните идеи в България, ние сме сигурни, че огромната част от българите не желаят връщане към левите популистки експерименти. Сигурни сме, че мнозинството от хората вярват в икономиката на растежа, в личната инициатива, в силата на труда и таланта на всеки, в свободната изява и в честната конкуренция.

Advertisements