Меглена Кунева: Следващото управление трябва да се отвори към гражданите

-balgariya-na-grazhdanite-boykotira-referenduma-za-aets-belene

“Бъдещето управление на България трябва да се отвори спешно към гражданското общество. Хората са много по-зрели, много по-внимателни, много по-настойчиви, когато искат нещо. Всяка криза, включително и тази, може да се чете по два начина – опасна е, но дава и шанс!” Това заяви пред български журналисти в Брюксел председателят на “Движение България на гражданите” Меглена Кунева. По думите й, на фона на протестите, оставката е била единствената възможност. “Защо обаче толкова дълго не беше чут никой – нито опозицията, нито неправителственият сектор, нито медиите”, попита Кунева и допълни: “ако не е заради некомпетентност, то е заради злонамерено лошо управление”.

“В “Движение България на гражданите” смятаме, че парламентът вече няма легитимност да излъчи ново правителство. По-добре е да се назначи служебен кабинет, заради това призовавам партиите да се откажат и по-бързо да се върви към процедурата по съставянето му. Неговата задача трябва да бъде подготовката на честни избори, защото помним как пред очите ни БСП и ГЕРБ извършваха нередности на последните избори”, посочи Кунева като уточни, че “президентът трябва да понесе отговорността за това правителство, което чрез провеждането на честни избори ще даде шанс на държавата”. Меглена Кунева отхвърли възможността тя или представители на “Движение България на гражданите”  да участват в служебно правителство. Такова правителство трябва да бъде съставено от хора, които нямат връзка с политически партии.

Лидерът на “Движение България на гражданите” не изключи вариант и от задълбочаване на нестабилността в следващите месеци. “Днес трябва да продават облигациите за парите на земеделците. Проблемът е, че ние имахме моноидейно правителство, което смяташе, че с магистрали ще направи мили очи на хората, но ни лиши от нормален бюджет. Риск има, но той е по-малък, отколкото ако остане едно правителство, в което хората не вярват. Това сме го виждали по времето на Жан Виденов. Не искам да гадая дали утре парламентът ще гласува оставката. Имат мнозинство – явно, скрито, формално, неформално, нека да си понесат отговорността пред очите на всички”, допълни пред български журналисти в белгийската столица Меглена Кунева.

Тя определи като основна задача на “Движение България на гражданите” възвръщане на доверието на хората, че държавата може да се управлява и добре. “Начинът, по който това правителство толерираше монополите, отряза клона на самите монополи. Българският народ е разумен и мъдър, а хората трябва да упражнят своето право на избор, когато чуят честните ангажименти на партиите”, каза още лидерът на “Движение България на гражданите”.

20.02.2013 г.

гр. Брюксел

 

Advertisements