Позиция на Управителния съвет на Сдружение „България на гражданите“

Управителният съвет на Сдружение „България на гражданите“ заявява подкрепата си за  масовите протестни прояви на българските граждани. Сбъднаха се прогнозите на сдружението за неизбежност на гражданската реакция срещу ширещата се злоупотреба с власт, включително чрез престъпно бездействие на публичните институции.

Справедливите граждански искания постигнаха резултат – принудиха правителството да подаде оставка. Опровергано беше внушението на социолози и безотговорни политици, че нямало гражданско общество в страната. Оставката на кабинета е последното и най-ярко доказателство, че гражданските организации могат да участват активно в регулирането на обществените процеси. Тя е и достоен завършек на поредицата от граждански действия, разобличили покварата и симулирането на работата в обществена полза на публичните институции на всички власти.

След този акт гражданското общество на Република България няма нужда от допълнителна легитимация.

Същевременно Управителният съвет на Сдружение „България на гражданите“ изразява загриженост за опитите да се компрометират автентичните прояви на гражданска активност или да се използват като инструмент за натиск и за разрешаване на партийни, юридически или икономически проблеми.

Опасяваме се, че искания за отмяна на конституционния модел и за пряко експроприиране на собственост, изразени от част от протестиращите граждани, могат да се превърнат в източник на нездраво социално напрежение и да се приемат от хората като призив за анархия. Подобна атмосфера поставя под заплаха законовите устои за реализиране на гражданските права и механизмите за граждански контрол.

Поради това Сдружение „България на гражданите“ не подкрепя призивите за разрешаване на правителствената криза чрез неизпълнение на конституционни задължения, както и не подкрепяме действия и изявления, противоречащи на фундаментални европейски демократични ценности. Сдружението е готово да участва във всички форми на публични обсъждания за обществените приоритети и средствата за излизане от обществената криза, причинена от негодното управление на ГЕРБ.

Категорично осъждаме демонстративното нарушение на закона, актовете на насилие, независимо от източника му, включително полицейското насилие, както и всички прояви на вандализъм, хулиганство и нарушаване на  обществения ред.

Сдружение „България на гражданите“ няма намерение да предприема действия, противоречащи на целите и  етичните правила на нашата организация и призоваваме в действията си нашите членове и симпатизанти да се придържат към същото. При решения да подкрепят или да участват в съвместни инициативи с протестиращите граждански формирования, нека членовете ни отстояват разбирането, че всяка промяна, протест или друго действие в демократична България трябва да произтичат единствено и само от върховенството на закона.

Advertisements