За 8-ми март

returnwarriorТози празник означава не само подаряване на цветя, но също и обсъждане на равни права и равни възможности. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществени постижения на жените.

Тук, смятаме че е подходящо да се обърнем  отново към българската история и да припомним за едни славни жени, които са се борили за свободата на България:

Това са българските героини или по-известни като жените войводи. Тези жени имат съществен дял в антиосманската съпротива на нашият народ. За тях не се знае много, но има особено богато народно творчество оставено в наследство, което разказва за тяхната храброст и български дух. За това решихме за международния ден на жената да разкажем точно за тях.

Сирма войвода или  Сирма Стрезова Кръстева,  родена е в 1776 година в дебърското село Тресонче, тогава в Османската империя. Тя е българска хайдутка, която води малка чета срещу албанските разбойнически банди в Дебърско, Кичевско и Крушевско. Тя води своите хайдути, без изобщо много от тях да разберат, че войводата им е жена. През 1818 прекъсва хайдутстването си и се заселва в Прилеп, там се жени за байрактаря Велко Спиров от Крушево. Убита е от турци на път от Прилеп за Варош в 1864 година. Възпята е в много народни песни.

Мерджан Рада Войвода е първата жена войвода из местността Загоре. През лятото водела чета, а през зимата, за да се скрие добре, живеела на село като обикновена жена. Напролет, когато отново събирала дружината си, първо изпитвала физическите възможности на мъжете. Поставяла им задача, през която първо тя минавала. Ако някой дори и малко се затруднявал, тя го пъдела от дружината си. Дълги години Мерджан Рада била войвода. Когато турците я хванали, закарали я в Одрин, зашили я в чувал и я хвърлили в Марица, където се удавила.

От последните два века на робство достигат много легенди и песни за славни жени воеводи и хайдути, били се за майка България наравно с мъжете. За свободолюбиви героини, които загърбват дом и семейство във името на свободата на целият народ. Възпявани са в песни и са предавани техните истории от уста на уста  за много такива жени. От направени изследвания техният брой надвишава  50, но за много от тях историята е оскъдна. Няма как да не споменем и други имена на славни българки участвали в борбата за свободата на нашата родина, като Богдана воевода, Ангелина байрактарка, Вида войвода, Деяна Попова войвода, Добра хайдутка, Магда войвода, Ружа байрактарка  и още много силни българки . Те отново показват, че жените притежават необикновена физическа и психихическа  сила и са способни да се борят от сърце за всяка кауза.

Този силен български дух го носят жените и до днес. За това:

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, МИЛИ ДАМИ! БЪДЕТЕ ГОРДИ И СИЛНИ БЪЛГАРКИ!

Advertisements