П О З И Ц И Я на Националния съвет на „Движение България на гражданите“

Президентът Росен Плевнелиев изпълни своето конституционно задължение да назначи служебно правителство на Република България. До този акт се стигна, след като правителството на ГЕРБ, оглавявано от г-н Борисов, подаде оставка под натиска на многохилядни протести.

Г-н Борисов е вторият български министър-председател в най-новата ни история, след г-н Виденов, който подава оставка на правителството въпреки наличието на мнозинство в Народното събрание.

„Движение България на гражданите“ потвърждава своята позиция, изразена още в деня на оставката на г-н Борисов, че главните задачи на служебния министерски съвет са:

1. Да проведе честни и демократични избори.
2. Да осигури пълна прозрачност на положението, в което правителството на ГЕРБ оставя страната.

Още през следващите дни ще стане ясно дали назначеният от президента Плевнелиев служебен министерски съвет има воля да организира и проведе честни и демократични избори. Ако служебното правителство запази назначените от ГЕРБ областни управители, провеждането на честни и демократични избори остава под въпрос.

Следващите дни и седмици ще покажат и дали назначеното от президента Плевнелиев служебно правителство ще има воля да осигури пълна прозрачност на положението, в което ГЕРБ оставя страната.

Считаме, че това не може да бъде направено без:

• Смяна на всички членове на досегашните политически кабинети в министерствата, в това число и заместник-министрите.
• Оповестяване на изпълнението на републиканския бюджет и състоянието на фискалния резерв на страната към момента, в това число и наличието на сключени договори, необезпечени със средства от бюджета.
• Замразяване на сключените концесионни договори и приватизационни процедури от последните дни и дори часове на правителството на ГЕРБ.

„Движение България на гражданите“ изразява надежда, че назначеното от президента Плевнелиев правителство ще бъде на висотата на предизвикателствата пред страната ни.

Advertisements