“Движение България на гражданите” се обяви за създаването на министерство за потребителите

“България се нуждае от министерство за защита на потребителите или поне от министерство, което да има такъв ресор. Важно е въпросът да се институционализира, защото потребителите са основна част от пазарната икономика”. Това каза на пресконференция Людмила Елкова, секретар на “Движение България на гражданите”. На Международния ден на потребителите от партията представиха идеите в предизборната си платформа, които са свързани със защитата на потребителите.

Иван Стамболов, член на Националния съвет и координатор на секторна група “Икономика”, посочи, че точно преди година от “България на гражданите” са алармирали за нагласите сред потребителите и са призовали за действия срещу монополите, включително и по-засилен контрол над ЕРП-та. Той цитира данни на оповестено тогава изследване, според които 62% от българските граждани не са удовлетворени от начина, по който държавата се справя с монополите. По думите му, протестите от последните месеци са потвърдили тези данни.

Освен включването на защитата на потребителите в ресора на министерство, от “Движение България на гражданите” ще предложат да има законово задължения монополистите като ЕРП-та и топлофикационни дружества автоматично да проверяват сметките на потребителите, ако те са с 10 или повече процента по-високи от предходния период. Друга мярка, която движението предлага, е обединяването на Комисията за защита на потребителите и Комисията на защита на конкуренцията в един орган.

“Приемането на закон за фалита на физическите лица е крайно необходим”, посочи още Людмила Елкова и допълни, че сегашната ситуация позволява на хората да се превръщат във “вечни длъжници”. Тя коментира, че все повече граждани имат проблем с обслужването на кредитите си, затова е важно да има яснота как се определят условията по кредита и какви ще са дължимите суми след 5 или 10 години.

Advertisements